fbpx

Ik word boos van onmacht. Jij ook denk ik. En de persoon met dementie ook. Hoe kunnen we daar nu het beste mee omgaan?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor mijn opleiding van verzorgende IG, al werkzaam was op de PG afdeling. Ik liep tegerlijkertijd een stage bij Amarant (Verstandelijk beperking) voor Psychomotorische therapie.  

Tijdens mijn stage was het erg belangrijk om de meest subtiele en kleine details te zien bij de client. Zo kreeg ik op de PG afdeling stiekem ook vaardigheden mee. Deze vaardigheden hielpen mij om ook de meeste subtiele verandering te zien bij iemand met dementie die verder in de dementie fases zat.  


En dan is er ineens boosheid

 

Vaak hoor ik: ‘Ineens kan ze omslaan’, ‘Hij kan zomaar boos worden’ en ‘Zonder reden loopt hij weg’.  

Bij de meeste gevallen is de boosheid niet zomaar ontstaan, er is meestal een oorzaak. Vaak is dat boos omdat je onmacht voelt op dat moment. De snelheid dat iemand in rustige toestand tot boosheid kan komen verschilt van persoon tot persoon. De kunst is om de boosheid voor te zijn.  

Boosheid voorkomen kan bijvoorbeeld met een crisis ontwikkelingsmodel (COM). Je gaat na welke veranderingen je ziet van rustig naar boosheid. Je zet bij elke verandering een actie die zorgt dat de persoon met dementie weer rustig wordt.  

Ook thuis kan je zo’n model maken. Het is aanbevolen om dit wel onder begeleiding te doen, want de genomen acties moeten wel effectief en verantwoord zijn.     

Bewegen helpt om situaties na te bootsen om de opbouw van spanning waar te nemen en om de gekoppelde acties uit te zoeken. Nogmaals, schakel hulp in om de COM zo goed mogelijk te maken. 

Wil je weten wat je nu al zelf kan doen?
Om te beginnen heb ik alvast een ebook voor jou die je kan downloaden. Daarin staat hoe je de fases van dementie kan herkennen en wat voor oefeningen je kan doen bij elke fase van dementie.
Hierbij de link naar de ebook: https://www.adunismoveandcare.nl/bewegingsoefeningen/

Meer weten over bewegen bij dementie of hulp nodig? Stuur me een bericht en ik help je!

Wil je mijn e-Book ontvangen met

gratis bewegingsoefeningen voor mensen met dementie?

 

Laat je emailadres hieronder achter en je ontvangt het eBook direct in je mail!

 

Privacy Voorwaarden

Hartelijk dank voor je aanvraag! Check je mail voor het eBook!