fbpx

Ik belde aan. En grote meneer deed open. Ik ben zelf 1.55 meter. De meeste mensen lijken wel groter maar hij was groot. Ik kon aan zijn gezicht niks aflezen, niet blijdschap en ook niet pijn. De heer zei zijn achternaam bij onze kennismaking. Zijn verwachting is blijkbaar dat dit bezoek eenmalig is. Ik hoef zijn voornaam blijkbaar niet te weten. Ik kijk snel rond. Wat zou ik straks kunnen gebruiken als ingang? Hoe maak ik nu contact? Ik voelde het aankomen……… die ongemakkelijke stilte. 


Stiltes

We proberen meestal stiltes in te vullen. Merk als je bijvoorbeeld in een gezelschap bent, hoe je van het ene naar het andere onderwerp gaat om stiltes te voorkomen. De persoon die het minste zegt wordt meestal gezien als verlegen of soms zelfs als niet betrokken.  

De heer wees mij een stoel bij de donkere eettafel. Op de eettafel lag een matje met bloemen erop. Ik zie dat vaak bij mensen thuis. Maar meestal waar een vrouw woont of heeft gewoond. Ik dacht dat deze meneer ook een vrouw had, maar ik zag geen foto’s. In de boekenkast zag ik veel boeken en daar lag een dikke laag stof op. Mijn uitdaging is nu contact te maken en deze ongemakkelijke stilte te doorbreken.


Yess, ik heb contact!

Ik zei waarvoor ik bij hem was en vroeg wat hij ervan vindt. Hij haalde z’n schouders op. Ik vroeg: ‘Wat doet u meestal?’ Hij zei: ‘Ik doe niks.’ ‘Gaat u weleens uit?‘  Hij zei: ‘Nee waarvoor?’ ‘Zullen we een wandeling maken’, zei ik? ‘Nee geen zin.’ ‘Oké houdt u van muziek?’ Hij keek me vragend aan. ‘Ja houdt u van muziek?’ ‘Vroeger wel. ‘Welke nummers vindt u mooi?’ Hij dacht even na en zei: ‘Earth wind andfire.’ Ik zei: ‘Boogie wonderland?’ Hij glimlachte. Ik pakte mijn mobiel en zocht op youtube Earth wind and fire. De rest van de tijd luisterden we alleen naar muziek van mijn mobiel. De heer maakte een paar bewegingen met zijn hoofd en af en toe tikte hij met zijn hand op zijn knie. Yess! Ik heb contact. 

Zo simpel kan contact maken zijn, zelfs bij mensen die wel maar niet willen praten. Die niet teveel van zichzelf kwijt willen.  

Wil je weten wat je nu al zelf kan doen?
Om te beginnen heb ik alvast een ebook voor jou die je kan downloaden. Daarin staat hoe je de fases van dementie kan herkennen en wat voor oefeningen je kan doen bij elke fase van dementie.
Hierbij de link naar de ebook: https://www.adunismoveandcare.nl/bewegingsoefeningen/

Meer weten over bewegen bij dementie of hulp nodig? Stuur me een bericht en ik help je!

Wil je mijn e-Book ontvangen met

gratis bewegingsoefeningen voor mensen met dementie?

 

Laat je emailadres hieronder achter en je ontvangt het eBook direct in je mail!

 

Privacy Voorwaarden

Hartelijk dank voor je aanvraag! Check je mail voor het eBook!