fbpx

De titel zegt alles vind ik. Dementie went nooit, we zoeken manieren om de gevolgen ervan voor te zijn. Want weet je, al werk ik al meer dan 10 jaar met mensen met dementie, ieder persoon is anders en vergt een andere soort aandacht en aanpak. Maar dat geldt ook voor de naaste die ik begeleid. De acceptatie en begrip van de ziekte is erg belangrijk. 

Het meest moeilijke voor veel naasten en soms ook voor ons die de persoon met dementie begeleiden, is dat de persoon telkens verandert. Niet voor alle type dementie is het verloop van de ziekte voorspelbaar en af en toe is er zelfs sprake van een combinatie van de typen (bijvoorbeeld Alzheimer en vasculair dementie).  

Acceptatie en begrip

De acceptatie en begrip van de ziekte en het ziekteproces helpt enorm om het onderscheid te kunnen maken wat in het gedrag van de persoon te wijten is aan de ziekte en wat komt van de persoon zelf. Want vaak hoor ik dat de persoon met dementie de ziekte moet accepteren. Maar het gaat er ook om dat de naaste de ziekte accepteert en ermee om leert gaan. De persoon met dementie zelf zal gedurende de tijd alleen achteruit gaan en zelf geen bewustzijn hebben van de ziekte zelf.  

Bewegen verbindt

Warme zorg bieden kan van het begin tot het einde van de ziekteproces aangeboden worden. Bewegen past perfect in de warme zorg. Met bewegen maak je een ingang om met je naaste, zover het nog kan, over moeilijke onderwerpen te hebben. Kan je de verbinding maken met je naaste met of zonder woorden. Wanneer de persoon zich gehoord en begrepen voelt, kan hij/zij met de steeds nieuwe situatie beter omgaan.  

Dementie went nooit en het stopt niet. We kunnen het ziekteproces wel vertragen maar niet stoppen. Schakel op tijd hulp in en blijf niet zelf aanmodderen met alle gevolgen van dien.  

Om te beginnen heb ik alvast een ebook voor jou die je kan downloaden. Daarin staat hoe je de fases van dementie kan herkennen en wat voor oefeningen je kan doen bij elke fase van dementie. 

Hierbij de link naar de ebook: https://www.adunismoveandcare.nl/bewegingsoefeningen/

Meer weten over bewegen bij dementie of hulp nodig? Neem contact met me op.

Wil je mijn e-Book ontvangen met

gratis bewegingsoefeningen voor mensen met dementie?

 

Laat je emailadres hieronder achter en je ontvangt het eBook direct in je mail!

 

Privacy Voorwaarden

Hartelijk dank voor je aanvraag! Check je mail voor het eBook!