fbpx

Afgelopen week kreeg ik twee reacties via social media op mijn berichten, waardoor ik even stil wil staan bij de kwaliteit van het leven. Eén bericht ging over de hitte. Ik gaf als tip vroeg in de ochtend of later in de avond (na etenstijd) een stukje te wandelen met de persoon met dementie. Ik kreeg als reactie: ‘Kunnen we de persoon beter niet met rust laten die dag en lekker zijn gang laten gaan?’ Een ander bericht ging over een stukje waar ik uitleg dat ik voor meer verbinding wil zorgen zodat alledaagse dingen met minder gevecht lopen, bijvoorbeeld eten. In het bericht geeft de persoon aan dat gezond eten niet zo belangrijk voor haar was. Ze was blij dat dat haar moeder wat at. ‘Het geeft toch alleen maar meer stress. Het weinige wat ze nog willen wordt afgenomen en waarvoor?’ 


Andere manier van bewegen

Dementie komt in verschillende typen. Afhankelijk van de type dementie doorloopt de persoon verschillende fases van dementie. Ook moeten we realiseren dat direct na de diagnose iemand niet meteen hulpbehoevend is. Kijk altijd wat de persoon nodig heeft en zolang de persoon zelf kan duidelijk maken wat hij/zij wil, neem dat ook serieus. Maar er zijn momenten dat we het toch moeten overnemen en dat geldt voor bijvoorbeeld bewegen. Soms wil de persoon niks, maar als je zegt: ‘Kom laten we bijvoorbeeld brood gaan halen’ en je wandelt ernaar toe dan heeft de persoon wel zijn beweging meegekregen. Bewegen bevordert eetlust, aangezien gezonde voeding belangrijk is voor het algehele conditie biedt dan ook gezonde voeding aan. Vooral voeding waarop goed gekauwd moet worden want dat is ook een vorm van beweging.  


Zo wil ik mijn oude dag niet slijten. En jij?

Mijn drijfveer om te bewegen met mensen met dementie komt uit mijn eigen ervaring in verpleeghuizen en bij de thuiszorg. Ik was leerling verzorgende IG in een verpleeghuis. De eerste maanden was ik boventallig ingezet zodat ik kan leren wat er allemaal op de afdeling moet gebeuren. Ik had als voordeel dat ik daar al enige tijd werkzaam was voordat ik leerling werd. Tijdens die eerste maanden als boventallig personeel, zag ik hoe veel de mensen zaten. Er waren wel activiteiten maar het was allemaal zittend. De gangen waren niet zo lang dus om wat afstand af te leggen moest iemand best vaak de gangen op en neer lopen. De dagen waren bijna allemaal hetzelfde. Ik zou zelf niet mijn oude dag met of zonder dementie zo willen slijten.

Een enige tijd later was ik bij de thuiszorg. Sommige mensen hadden begeleiding om eenzaamheid te voorkomen. Deze mensen deden niet mee met activiteiten die aangeboden werden en ondernamen zelf weinig. De begeleiding was bij de persoon thuis, zittend aan tafel of in de stoel. Het begeleiden was niet makkelijk als persoon zelf niet zon prater is. En laten we eerlijk zijn waarover kun je het hebben als je bijna nooit naar buiten gaat? Zelfs als we naar buiten gingen, gingen de mensen in de rolstoel.  


Zij doen er nog toe

Ik was op vakantie op Curacao en ik liep langs een paar verzorg- en verpleeghuizen om te kijken hoe de mensen daar verblijven. Zelfs bij de meest luxe verzorgingshuizen zaten de mensen in een rij naast elkaar op luxe comfortabele stoelen te knikkebollen. Ik kwam een oude klasgenote tegen en pratend over verschillende thema’s, gaf ik mijn bevinding aan. Ik zei: ‘Het lijkt net of de mensen zitten te wachten op de dood en de kwaliteit niet meer uit hun leven halen’. Ze keek me niets begrijpend aan en zei: ‘Wat wil je dat de mensen anders doen? Ze zijn al oud en weten niks meer’.    

Mijn mening is dat zolang iemand er nog is, hij/zij er nog toe doet. En dat er nog steeds kwaliteit uit hun leven gehaald kan worden. Al hebben we niet een totale inzicht in de belevingswereld van iemand met dementie, het is toch aan ons om die wereld zo plezierig mogelijk te maken. En betekent dat, dat ik iets meer mijn best moet doen om die wereld te snappen dan doe ik dat met veel plezier! 

Beweging heeft naast lichamelijke voordelen ook psychische en sociale voordelen. Bijvoorbeeld succeservaring beleven waardoor iemand meer zelfvertrouwen krijgt. Kom en blijf in contact met de ander zodat we de belevingswereld beter kunnen begrijpen. 

Bewegen is belangrijk voor ons allemaal. En vooral voor mensen met dementie.  

Meer weten over bewegen bij dementie of hulp nodig? Neem contact met me op.
Ik heb ook gratis bewegingsoefeningen voor je zodat je direct aan de slag kan. Download ze gratis via: https://www.adunismoveandcare.nl/bewegingsoefeningen/

Wil je mijn e-Book ontvangen met

gratis bewegingsoefeningen voor mensen met dementie?

 

Laat je emailadres hieronder achter en je ontvangt het eBook direct in je mail!

 

Privacy Voorwaarden

Hartelijk dank voor je aanvraag! Check je mail voor het eBook!