fbpx

Ik kreeg een mailtje van school waarin zij laten weten welke extra maatregelen ze nemen voor de kinderen tijdens de hittegolf van deze week. Er is zelfs sprake van een tropenrooster, waarbij de kinderen eerder naar huis gaan. Aangezien ik zorg voor lichaamsbeweging, moet ik ook een tropenrooster toepassen. Bij dementie kan het temperatuurgevoel van de persoon ontregeld zijn. In mijn werk met mensen met dementie houd ik daar ook rekening mee, aangezien ik met bewegen bezig ben. 

Voorkom oververhitting

Mensen met dementie hebben vaak een ontregeld temperatuurgevoel. Dit komt doordat de hypothalamus (temperatuurregelaar) aangetast wordt. De persoon heeft ook minder dorst en zweet weinig. Door deze fysiologisch verandering kan bij hete dagen een persoon met dementie sneller oververhit raken dan andere mensen.    

Ik ben totale voorstander om de persoon zoveel mogelijk te laten doen wat hij/zij nog kan, om de zelfredzaamheid te stimuleren en zolang mogelijk te behouden. Maar bij extreme hitte kijk ik wat het beste is op dat moment voor de persoon. De vaste beweegafspraak verander ik naar momenten dat het koeler is buiten. Binnen laat ik de persoon doen wat hij/zij gewend is en bied ik extra drinken en verkoeling aan. Als de persoon van zwemmen houdt, is zo’n hete dag perfect om te gaan zwemmen. 

Blijf bewegen, maar pas het aan.

Zelfs bij hete dagen blijft bewegen belangrijk. Ik stel het bewegen zelden uit. Ik pas het aan en zorg dat de persoon de gepaste beweging op dat moment krijgt. Beweeg in de ochtend, doe minder herhalingen en zorg voor voldoende vocht en verkoeling. Dus blijf bewegen, maar pas het aan. 

Meer weten over bewegen bij dementie of hulp nodig? Neem contact met me op.
Ik heb ook gratis bewegingsoefeningen voor je zodat je direct aan de slag kan. Download ze gratis via: https://www.adunismoveandcare.nl/bewegingsoefeningen/

Wil je mijn e-Book ontvangen met

gratis bewegingsoefeningen voor mensen met dementie?

 

Laat je emailadres hieronder achter en je ontvangt het eBook direct in je mail!

 

Privacy Voorwaarden

Hartelijk dank voor je aanvraag! Check je mail voor het eBook!