fbpx

Communicatie en miscommunicatie bij dementie. Een goede communicatie wordt steeds lastiger. Hoe kun je dit verbeteren en hoe helpt bewegen hierbij?

 

Ruzie

Bij het lezen van het woord ruzie komt er misschien al een situatie in je op. Een situatie waarbij de emoties hoog opliepen. En misschien krijg je tot de dag van vandaag, nog steeds een naar gevoel als je denkt aan die situatie. Voorkom ruzie bij dementie.

Sommige ruzies zijn zelfs ontstaan al voordat de diagnose dementie gesteld werd, en worden na de diagnose nog steeds uitgevochten. Er kunnen natuurlijk meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van de ruzie, maar ik wil miscommunicatie met iemand met dementie uitlichten. Want wat mij opvalt is dat bij het merendeel van de ruzies met mensen met dementie, de oorzaak ligt in de miscommunicatie.

 

Hoe simpel een miscommunicatie kan ontstaan

Zoals je al weet ontstaat dementie door aantasting van de hersenen. Het ontvangen, decoderen, interpreteren en reageren gebeurt allemaal in onze hersenen. Bij dementie wordt één van of al deze processen verstoord. Welke proces verstoord wordt heeft te maken met welke deel van de hersenen aangetast is. 

De hersenen die aangetast zijn kunnen niet adequaat reageren, zoals je van de persoon gewend was. Als jij de vreemde reactie krijgt van de persoon met dementie is het in eerste instantie moeilijk te begrijpen. En je kan uit onbegrip en frustratie inadequaat reageren. De persoon voelt zich aangevallen, niet veilig en reageert weer daarop. Zie je de patroon die ontstaat?  

Het is helemaal raak wanneer een simpele taak uitgelegd moet worden en de persoon snapt het maar niet. Hij boos, jij boos en daar gaat de leuke activiteit die jullie samen hebben gepland.

 

Hoe zorg je voor betere communicatie?

Om de communicatie te verbeteren is het nodig om rekening te houden met een paar punten. Deze helpen bij verschillende type dementie. 

  • Maak oogcontact. 
  • Geef instructie in korte zinnen. 
  • Praat rustig en niet te hard.  
  • Geef 1 taak per keer. 
  • Kijk in welke humeur de persoon is, ga niks forceren. Maar kijk wel hoe je de persoon moet benaderen op dat moment (Niet te snel opgeven). 
  • Kijk naar de lichaamstaal van de persoon. 
  • Gebruik je eigen lichaamstaal om iets duidelijk te maken. 
  • Bij spanning haal een paar keer rustig adem om op een kalme manier verder te gaan met bijvoorbeeld de activiteit.  
  • Bij hoog oplopende spanning laat de persoon even met rust en neem ook zelf wat rust. 

Met een bewegingsactiviteit, bijvoorbeeld buiten wandelen, kan je zonder woorden contact maken. Zonder woorden weer goedmaken. En zonder woorden weer duidelijk maken wat je voor elkaar betekent. Bewegen helpt bij dementie!

Meer weten over bewegen bij dementie of hulp nodig? Neem contact met me op.
Ik heb ook gratis bewegingsoefeningen voor je zodat je direct aan de slag kan. Download ze gratis via: https://www.adunismoveandcare.nl/bewegingsoefeningen/

Wil je mijn e-Book ontvangen met

gratis bewegingsoefeningen voor mensen met dementie?

 

Laat je emailadres hieronder achter en je ontvangt het eBook direct in je mail!

 

Privacy Voorwaarden

Hartelijk dank voor je aanvraag! Check je mail voor het eBook!